November Rain.

Hari-hari hujan kat sini.
Kalau tak lepas lunch hour, petang masa nak balik tulah dia hujan selebatnya.
Kadang-kadang pagi-pagi dah hujan…
Macam harini.
Sejuk.
Nak bangkit pun liat aje.

Khadijah wasn’t so well last night.
Dia mengantuk tapi tak sedap perut agaknya.
So, she slept for an hour… then I think she felt not comfortable sebab rupanya ada “benda” dalam diaper dia.
Lepas dah bersih semua, tried to tuck her back to sleep… but she toast and turn.
I knew something wrong somewhere…
Bila dia duduk bersandar kat bantal, ‘muka nampak macam nak muntah je budak nii’ – I said to myself.
The moment I said that, dia terbatuk dan muntah.
Banyak pulak tu.
Budak-budak ni jarang sangat nak muntah-muntah.
Umar boleh kira dengan jari berapa kali.. less than 5 times rasanya.
Bila jadi macam tu, mulalah risau.
I told myself maybe sebab Khadijah makan banyak.
Semek tu, hulurlah apa saja… Dia nganga je mulut.
Kalau tak bagi, meraung menangis… >_<

Gotta check on her later… bcos before I left her this morning, badan dia macam panas sikit.

Anyway, Khadijah is picking up very fast.
Banyak kot vocab budak ni.

Dap = sedap
Tik = cantik
Bik = ambil
Naknak = nak/mahu or it could be tak nak juga. Kadang-kadang confused mana satu. Sbb sama! Hehe.
Kai = pakai
kit = sakit, sambil tunjuk kat mana

Perasan tak semua hujung-hujung je dia amik… Haha.
Yang dia boleh sebut penuh – mama, ayah, abang, bibik, tok, bye, kish (kiss), cat, bird (bunyi dia sebut macam beak) and few more that I couldn’t think right now.

I’m kinda like this week sebab 3 hari je kerja and tomorrow boleh gomol si kecik tu 😀
Not that hari kerja tak gomol, cuma… tak puaslaa. Esok boleh gomol sampai dia nangis haha.

Till then… have a great weekend! 🙂

 

Keep it going! Keep it going!!

I think I never blog about BF journey with Khadijah…
Seems like everything about her been missing in this blog 😦
My bad! Should have find time to blog more!
Well, Khadijah… if you’re reading this in the future…
Mama loves you unconditionally 🙂

BF journey with Khadijah been smooth, Alhamdulilah. Not as struggle masa Umar.
Kalau Umar dulu, masa ini tengah stress bcos susu tak meriah, he refused bottle and his meal and he is so skinny.
Alhamdulilah dia sihat.
Well, I’d say rezeki Khadijah melimpah ruah sebab mampu stock up banyak susu… umm, well until recently… sigh
BF journey never been easy.

Now, I’m battling with my own self.
Perhaps my p cycle has gone haywire, thank you implanon.
Maybe to some people, when your menses came it doesn’t effect your production… but mine, sangattt!!
Sometimes I end up yielding merely 1oz per session during p.
And it doesn’t help when you have such a long cycle dan skrg ni kerap pulak. TMI.

I know when you have determination, datanglah apa pun… memang takkan mengalah.
I had that strong determination masa Umar, but not now.
I don’t know.
Sedih masa type ni.
Khadijah just 14months old and I’m thinking to stop pumping!!!
Please slap meee!!! 😦

I had this keep playing in my mind each time I’m thinking to stop;
“Susu ibu tu rezeki anak kita… siapa kita untuk menidakkan ia. Kalau ada rezeki tu, bagilah”

Kata-kata sorg akak yg komen kat FB. Tak ingat details. But her words went deep into my heart.

I had strong support group when I was expressing for Umar.
I was so happy when I bumped into this supportive BF mothers at the office.
Now I don’t have it anymore… I guess sometimes all you need is just a little motivation to keep you moving.

Every single day, I’m battling with myself now.
Either should go for pumping now… or go later… or just don’t have to…
Jahat rasanya.
Tapi tulah dalam dok procrastinating , tak engorge pulak. Hishh!

I’m not ready to wean her off yet.
NO.

I gotta find that piece in me that has been missing for sometimes… that courage to keep me going.
I pray each and everyday that I could nurse Khadijah until she’s 2.
Ya Allah, please grant me the strength to keep this going. Ameen.

Reminiscence

“Never continue in a job you don’t enjoy. If you’re happy in what you’re doing, you’ll like yourself, you’ll have inner peace.”
Johnny Carson

Ramai orang cakap macam ni kan?
Kalau tak suka kerja yang kita dok buat hari-hari tu, pegilah cari something else better… Dari dok lemau hari-hari, dragging your feet to work.

I really have to do something.
About my job.
Kalau tak dapat tukar kerja sekarang ni, at least make a full use of what I have now. Join other activities ke; like Toast masters, GPTW, banyak lagi kot… or go for some training ke… kann??

At least takde la stress sangat kan?

kannn??!!

Anyway, on the way back semalam either Mixfm or Redfm pasang lagu Boyzone – No Matter What.
Dah la stuck dalam traffic, mengantuk… Memang layah habis la lagu tu.
Habis je lagu tu terus teringat rakan-rakan lama zaman sekolah.

Zaman hot kiteorang layan boybands masa sekolah menengah kot…
Sanggup bersengkang mata tengok siaran TV Singapore… I think it was MTV Hits or something, just to tengok video clips diorang.
Masa tu dok JB, memang dapatlah dan masa tu manalah ada lagi astro, hyptv apa semua ni…

And today, playlist dalam #pandora pun macam sesuatu.
Habis dia pegi main lagu-lagu zaman sekolah dulu.
Hoii nak save playlist ni boleh takkk!

Mengimbau zaman balik sekolah dulu terus pegi kedai buku… Bukannya beli buku!
Sibuk cari magazine SMASHits ke apa tah, Galaxy ke apa tah namanya… Lepas tu zaman tu jugak layan bola.
Magazine Match every month kot beli.
Tak mintah duit mak pak aihh… simpan le. Duit belanja depa bagi tu… pandai-pandai la simpan.
Kalau tak cukup duit nak beli pun tak pe… sebab mesti ada member lain beli. Boleh tumpang baca.
Cuma kalau ada pin-up/poster best memanglah kena beli oii! Nak tepek kat meja dalam kelas. Hihii…

Eh, rindu sangatlah pada kawan-kawan yang sama-sama masa tu.
Kiteorang masih lagi berhubung, tapi tulah tugas & jarak membataskan.
Sorang kat Kelantan, sorang kat Johor, sorang kat Pahang, sorang kat KL dan yang menaip ni kat Penang…
Nak jumpa pun payah… Kena rancang awal kalau nak jumpa.
Al maklumlah semua pun busy 😉

Nah amik layan lagu Boyzone yang saya try humming semalam lepas lagu No Matter What. Haha.
httpv://www.youtube.com/watch?v=w_Rut4qm33g

Content entry dan tajuk langsung tak selari kan?
Awal-awal cerita pasal kerja… Pegi twist cakap pasal boyband pastu masuk pulak cerita kawan sekolah. Haha.

Till then!

Monday blues

Blues sangat sebab harini pegi pejabat tak pakai spek.
Dah tengah jalan barulah perasan…

“Apasal semua benda aku tengok blur sangat ni?”

Nasib baiklah masih mampu melihat objek-objek atas jalan, lampu merah/hijau/kuning masih mampu nampak walau kabur.
Dan dan lah fikir nak pegi buat lasik.
HAHA!
Marilah kita menabung. Ongkosnya boleh tahan juga tu 😉

Anyway, selalu hari Isnin will be tough… Both to parents & kids.
Yelah, after 2 days spending quality time with their parents… sampai lawan mata tak mau tido, bila bangun pagi Isnin kena kissed them on the cheeks and waved them bye is so hard to do! 😦
Umar memang expert bab delaying me to work.
He’ll do his tricks…

“Come salam mama… Mama nak pegi ofis ni”
He will salam me and asked adik to do the same.

So, Khadijah will salam me and siap-siap bagi her sloppy flying kiss.

“Nak kiss”, Umar will asked me to kiss him or he’ll kiss me.
Mesti cukup 4; both cheeks, forehead and lips.
Sometimes kalau dia nk delay mak dia lagi… dia mintak 5. Satu lagi kat dagu.
Ada saja kan? Hehe

“Ok… Mama pegi dulu. Umar jaga adik ok. Balik karang kita main ball, k”
So, I stepped into the car and he went and screaming;

“Mamaaaaaaaaa nak huggggggg!”
Mak mana tak mau keluar balik and hug him? Walaupun busyuk masyam belum mandi…

Ok, boss now you know why I always late.
Haha.

Anyway, hati tergerak nak update blog harini sebab Wahida share this post today.
Tersentuh sangat. I can totally relate.
Even though ada maid, but having a stranger in the house is a different story… She do helps us so much and I’m thankful for that.

So here’s to all parents;

122-parenting-hours

 

Have a great week, everyone! 😀

September

Assalamualaikum.

Ada atau tak ada pembaca… I don’t know.
Dengan update yang tenggelam timbulnya… Haha.
Datang mood baik, nak update blog… saya update. Kalau datang mood yang hanya mampu karang 2,3 baris lepas tu tergantung… Dudukla dia kat draf selama mana yang boleh. Bila dah tatau nak sambung apa, kita delete. Try karang lagi… Kalau memang takde mood, takde lah sebarang update.

Harini tergerak nak update blog sebab baru perasan, takde langsung gambar masa raya dan juga cerita masa bulan puasa.
Bulan puasa tahun ini mencabar sangat.
Nip crack beberapa kali, sampai rasa nak give up.
Cycle period yang panjang sangat sampai rasa tak larat nak puasa.
Hari-hari berdoa agar diberikan kekuatan untuk berpuasa dan mampu nurse Khadijah.
5 hari terakhir Ramadan terpaksa akur… Khadijah menangis-nangis sebab tak cukup susu. Bila pam, tak sampai 1oz yang keluar.
Menangis dalam hati.
Cakap kat suami, “I don’t think I can do this… Boleh tak kalau tak nak puasa esok?”
Nah amik 20 hari mengganti puasa *nangis*

That’s story pasal puasa.

Raya was meriah.
Hari raya pertama kat KB; epic sangat bila malam raya takde air. Jeng jeng jenggg! Panic semua orang! Haha
Nasib baik pagi raya water supply back to normal 🙂

Umar tak nak bagi kerjasama actually... angkut je dengan botol susu tu sekali. Hehehe

Umar tak nak bagi kerjasama actually… angkut je dia dengan botol susu tu sekali. Hehehe

I love this picture. Maybe sebab diorg sedondon kot. Sorry, mr husb your spare tyre mmg xdpt nk disorok di sini hehe

I love this picture. Maybe sebab diorg sedondon kot. Sorry, mr husb your spare tyre mmg xdpt nk disorok di sini hehe

Mother & daugther.

Mother & daughter.

Raya ke-4 bertambah meriah… Adik ipar kahwin.
Raya ke-5 rombongan menyambut menantu belah lelaki. Senang kahwin dengan orang se-negeri/se-daerah. Hehe.
Settle satu bab dalam satu minggu 😀

Us with pengantin. The only picture that I have in my camera roll...

Us with pengantin. The only picture that I have in my camera roll…

Gambar ni curi dari FB. I love this pic. Tp rugi sebab sorg lagi SIL xde dlm ni... so xcomplete..

Gambar ni curi dari FB.
I love this pic. Tp rugi sebab sorg lagi SIL xde dlm ni… so xcomplete..

 

Raya haritu pun sempatlah jumpa ex-housemate masa zaman single dulu. Hehe.
Punyalah lama tak jumpa. Last jumpa was 3 years ago… Umar & Zara baby lagi. Now, both of us dah beranak 2. Hihi

Thanks, Yanie for having us! Next time boleh singgah rumah Yanie lagi ;)

Thanks, Yanie for having us!
Next time boleh singgah rumah Yanie lagi 😉

 

Ok, that’s it cerita basi on puasa & raya.
InsyaAllah will update more.

Later peeps! 🙂

 

 

Eleven

She’s turning 1 next month!!
Pheww time flies so fast.

IMG_3881

IMG_3882

IMG_3883

To date, pandai gigit abang Umar! Haha.
Especially kalau dia tengah syok tengok Barney, tiba-tiba abang datang hijack.
Kadang-kadang dia boleh je nak gigit saja-saja. Adikkk oo adikkk…

 

Rambut tuuu… bila? Bila nak panjangggg? 😀